Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Stand by Me (1986)

Ο θάνατος ενός παιδιού πάντα συγκλονίζει. Όμως η ιστορία που κρύβεται από πίσω μπορεί να είναι φρικτή. Όπως επίσης και οι μετέπειτα αλληλεπιδράσεις που αφορούν όλο τον κύκλο του θύματος. Μια βασανισμένη ψυχή που ελευθερώθηκε μπορεί να λυτρωθεί μόνο όταν μαθευτεί η αλήθεια και επέλθει η θεία δίκη στους θύτες του, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό σε κανέναν άλλο. Για την ισορροπία της φύσης και της κοινωνίας - για την καλοσύνη και την δικαιοσύνη..


Gordie: Do you think I'm weird?
Chris: Definitely.
Gordie: No man, seriously. Am I weird?
Chris: Yeah, but so what? Everybody's weird.

Τέσσερις δωδεκάχρονοι φίλοι περνούν δυο ημέρες του καλοκαιριού διασχίζοντας το δάσος έξω από το Καστλ Ροκ, της πολιτείας του Όρεγκον, αναζητώντας το πτώμα ενός παιδιού που αγνοείται για αρκετές ημέρες. Στην πορεία έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους, αλλά κυρίως να ανακαλύψουν το ποιοι είναι...


Μια από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες ταινίας της δεκαετίας του 80', το Stand by Me σε σκηνοθεσία του Rob Reiner (When Harry Met Sally, Misery) αναφέρεται σε μια παρέα παιδιών στην Αμερικανική επαρχία του 1959. Χαρακτηριστικό της ταινίας αποτελεί και το ομώνυμο τραγούδι του Ben E. King που ακούγεται στους τίτλους τέλους. Σε μια εποχή που χαρακτηριζόταν από την πατριαρχική σκληρότητα στο οικογενειακό περιβάλλον και τον εκφοβισμό να είναι must όχι απλά μια συμπεριφορά, βλέπουμε τον αντίκτυπο όλων αυτών στις αθώες παιδικές ψυχές και την δύναμη να τις επηρεάζουν. Όμως κάποια γεγονότα στιγματίζουν και αυτό μπορεί να έχει ένα πολύ θετικό ή ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Η στάση μας κατά του bullying και η σημασία αυτού, ίσως είναι το πρώτο που πρέπει να διδαχτούμε και να διδάξουμε είτε είμαστε γονιοί, είτε δάσκαλοι, είτε απλά μέλη αυτής της τόσο απογοητευτικής κοινωνίας που έχουμε δημιουργήσει. Με ευαισθησία, απλότητα, ουμανισμό, όπως και στη νουβέλα με τίτλο "The Body" του Stephen King στην οποία βασίζεται, οι μικροί ήρωες ξεδιπλώνονται όταν πια ξεπερνούν τον φόβο να δείξουν τις αδυναμίες τους και ενηλικιώνονται, επιτυγχάνοντας να αποφύγουν τα λάθη της συμπεριφοράς των άλλων απέναντι τους στο μέλλον. Αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να έχουμε όλοι, καθώς δυνατότερος δεν είναι αυτός που έχει σωματική δύναμη, εξυπνάδα, χρήματα ή υλικά αγαθά - δυνατότερος είναι αυτός που έχει θάρρος. Ότι κατακτούμε δεν είναι αυτό που αξίζουμε, αλλά αυτό που διεκδικούμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου