Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Captain Fantastic (2016)

Στη σημερινή εποχή, η παγκοσμιοποίηση, η άνοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης προσφέρουν καθημερινά ανέσεις και έναν υπέρογκο όγκο πληροφοριών. Ο άνθρωπος, ως ένα νοήμον ζώο που κατατάσσεται στην κορυφή της φυσικής αλυσίδας, ξεχνά τον σκοπό της ζωής του όσο απομακρύνεται από τον πραγματικό του ρόλο, που είναι η επιβίωση, η αναπαραγωγή και η πνευματική ανάπτυξη. Σταματά να αναρωτιέται για την προέλευση της τροφής του, και γενικά όλων των αγαθών, που υπάρχουν πια σε τόσο μεγάλη αφθονία και προσβασιμότητα και έτσι δεν υπάρχει σεβασμός στης αξία τους. Δεν εκτιμάται πια ο δεσμός της οικογένειας, η ομαδικότητα, η συνεργασία για το κοινό καλό, η αγάπη. Δεν δίνεται σημασία στην ουσιαστική μόρφωση. Οι άνθρωποι ξεχνούν πως είναι άνθρωποι χρησιμοποιώντας τόσες μηχανές. Ξεχνούν τη μυρωδιά του χώματος, των λουλουδιών, των δέντρων, το χρώμα του ουρανού, την ηρεμία του νερού που κυλά σε ένα ποτάμι, την ομορφιά της μουσικής και των ήχων της φύσης..την γνώση ενός παλιού βιβλίου που δεν έχει διαβαστεί..


Rellian: If you assume that there is no hope, you guarantee that there will be no hope. If you assume that there is an instinct for freedom, that there are opportunities to change things, then there is a possibility that you can contribute to making a better world.

Ένας πατέρας μεγαλώνει τα έξι παιδιά του μέσα στο δάσος, απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, εκπαιδεύοντας τα στις αξίες της επιβίωσης, της σκληραγώγησης, αλλά και της ποιοτικής επιμόρφωσης. Όμως, μετά το θάνατο της συζύγου του, έρχονται όλοι αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του ''αληθινού''κόσμου...

Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Matt Ross (28 Hotel Rooms, 2012), μας παρουσιάζεται ένας εναλλακτικός τρόπος διαβίωσης. Μια ζωή μακρυά από τον καπιταλισμό, τον καταναλωτισμό, τον υλισμό, την ψεύτικη κατασκευασμένη ομορφιά και με αξίες αληθινές, όσο πιο κοντά στην φύση του ανθρώπου, ως μέλος ενός περιβάλλοντος και του ρόλου του μέσα σε αυτό. Τις δυνατότητες για επιβίωση, την ικανότητα για μόρφωση, μέσα από τον δεσμό μιας αγαπημένης οικογένειας. Και τελικά προσφέρει εν μέρη την απάντηση στο ερώτημα, αν όλα αυτά είναι αρκετά και ικανά να προσαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο και την κοινωνία όπως είναι σήμερα..
Ο Viggo Mortensen για άλλη μια φορά εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο να πλαισιώνεται από μια εξάδα υπέροχων μικρών ηλικιακά ηθοποιών που εντυπωσιάζουν με το ταλέντο τους. Υποδύεται έναν πραγματικά ελεύθερο μορφωμένο άνθρωπο, προοδευτικό, ορθολογιστή και άθεο, όμως αυστηρό και εγωκεντρικό, να προσπαθεί να διδάξει και να περάσει στα παιδιά του τις αξίες που αυτός κατέχει. Παρόλο που οι προθέσεις και ο τρόπος του ακολουθούν μια πετυχημένη πορεία, αυτή δεν μπορεί να διατηρηθεί, όπως αποδεικνύεται στην πορεία. Ο θάνατος της συζύγου και μητέρας λόγω μιας σοβαρής ψυχολογικής ασθένειας, η απομόνωση από την υπόλοιπη οικογένεια και η αποξένωση από την υπόλοιπη κοινωνία, κλυδωνίζουν την προσπάθεια του πατέρα να δημιουργήσει ικανά ολοκληρωμένα άτομα. Μια ταινία με αρκετά έξυπνο σενάριο με δόσεις χιούμορ που κρατά το ενδιαφέρον αν και ίσως απογοητεύει λίγο στο τέλος καταλήγοντας στο προφανές..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου