Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Nocturnal Animals (2016)Μια επιτυχημένη γκαλερίστα διαβάζει το χειρόγραφο μυθιστόρημα που της αφιέρωσε ο πρώην σύζυγός της. Εγκλωβισμένη σε ένα αποτυχημένο γάμο, η ίδια υποφέρει από αϋπνία και κατάθλιψη και καθώς φαντάζεται την ιστορία του βιβλίου παράλληλα θυμάται τα γεγονότα της ζωής της με τον συγγραφέα του μυθιστορήματος..

Συνδυάζει μια εναλλαγή του πραγματικού της ταινίας και την ιστορίας ενός βιβλίου που αφηγείται στον θεατή μέσα στην ταινία. Η πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από μια αυστηρή αισθητική με σκούρα και έντονα χρώματα σε όλους τους χώρους, όπως τους τοίχους, τα έπιπλα, τα ρούχα, τα μαλλιά, το μακιγιάζ. Μια υπολογισμένη αρτιότητα με πινελιές ομορφιάς και θλίψης. Όλα αυτά σε μεγάλη αντίθεση από την ιστορία του βιβλίου που διαδραματίζεται με προσοχή μπροστά στον θεατή, σαν να ζει και αυτός μαζί με τον πρωταγωνιστή όσα του συμβαίνουν, σε μια περιοχή άγονη, τραχιά, σκληρή, καυτή από τον ήλιο και αχανής από την έρημο του Τέξας. Και ως τρίτη αντίθεση η νυχτερινή έρημος, γεμάτη κακόβουλα πλάσματα και πολλά σκοτεινά μέρη στα οποία μπορεί κανείς να κρυφτεί ή να κρύψει κάτι. Οι εναλλαγές γίνονται με πολύ σωστή κοπή - προβολή που κρατά σε αγωνία, από τη μία με την ζωή της πρωταγωνίστριας και της σχέσης της με τον συγγραφέα και από την άλλη τι έγινε τελικά με την ιστορία του βιβλίου. Στην ουσία ο θεατής βλέπει και αισθάνεται με δυο ταινίες τη μια μέσα στην άλλη.
Ο Tom Ford, ένας σπουδαίος σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας, δοκιμάζει για μια ακόμα φορά με επιτυχία την τέχνη της σκηνοθεσίας (προηγούμενη ταινία του το A Single Man, το 2009) και μας παρουσιάζει ένα δραματικό θρίλερ με πολλά καλλιτεχνικά στοιχεία. Βασίζεται στο μυθιστόρημα Tony and Susan (1993) του Austin Wright και καταφέρνει την ισορροπία της ''ιστορίας μέσα στην ιστορία'' ως μια μέθοδο κινηματογράφησης. Η Amy Adams, εκφραστική όπως πάντα, κομψή και εντυπωσιακή στο ρόλο μιας επιτυχημένης σε όλα γυναίκας, αλλά χωρίς αισθήματα πια, με θλίψη στα μάτια, μόνη σε ένα τεράστιο σπίτι να μετανιώνει για τις λάθος επιλογές που έκανε στη ζωή της. Επίσης, ο Jake Gyllenhaal, σε διπλό ρόλο -αφού είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα του- μπλέκει σε μια θλιβερή και τρομακτική ιστορία, καθώς υποδύεται έναν άντρα αδύναμο που οδηγείται στο δρόμο της εκδίκησης μετά την δολοφονία της γυναίκας και της κόρης του. Ο αστυνομικός που τον βοηθά στην αναζήτηση των ενόχων, είναι ο εκπληκτικός Michael Shannon, ο οποίος κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ΄β Αντρικού Ρόλου. Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνει ο Aaron Taylor-Johnson στο ρόλο του κακού με μια πολύ καλή ερμηνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου