The Fall (2013-)

1ος - 2ος κύκλος


Created by: Allan Cubitt
Stars: Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch, Stuart Graham, Aisling Franciosi, Colin Morgan, Bronagh Waugh

Η ειδική ντετέκτιβ Stella Gibson αναλαμβάνει την επίβλεψη των ερευνών του αστυνομικού τμήματος του Μπέλφαστ ως προς την σύλληψη ενός δολοφόνου κατά συρροή, ο οποίος σκοτώνει νέες, όμορφες, δυναμικές γυναίκες, αφού τις υποβάλει σε ένα είδος τελετουργικού κυριαρχίας. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε και την δική του φαινομενικά φυσιολογική ζωή, τις ηδονοβλεπτικές του δράσεις και όλες τις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους γύρω του..

Η λαμπερή και ταλαντούχα Gillian Anderson πρωταγωνιστεί σε αυτή την αστυνομική σειρά - ψυχολογικό θρίλερ υποδυόμενη την Stella Gibson, μια πολύ δυναμική γυναίκα, ελεύθερη ως προς κάθε είδους δέσμευση σε όλους τους τομείς της ζωής της, με την δουλειά της να αποτελεί το κέντρο του κόσμου της. Έξυπνη, μορφωμένη και αφοσιωμένη σε ένα μόνο σκοπό: να πιάσει τον ''κακό''. Στον αντίποδα ο Jamie Dornan ως ο ηδονοβλεψίας/δολοφόνος Paul Spector, κάνει την έκπληξη με μια πολύ καλή ερμηνεία συνδυάζοντας την τέλεια εμφάνιση και έναν ιδιαίτερο μαγνητισμό. Παρακολουθούμε την καθημερινότητα του, στην οποία ο ίδιος είναι ένας αξιόλογος σύζυγος και πατέρας, ψυχοθεραπευτής/σύμβουλος ανθρώπων που θρηνούν, σεβαστός από όλο τον περίγυρο του, υπεράνω πάσης υποψίας. Δυο αντίθετα άκρα με πολλά κοινά στοιχεία που παραμένουν κρυμμένα και προκαλούν τον θεατή να τα ανακαλύψει. Καθώς η Stella πλησιάζει όλο και περισσότερο στα ίχνη του, αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ιδιαίτερη σχέση, μια μάχη επιβολής και επιβίωσης για την άλλη πλευρά, ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.


Ξεκίνησε να προβάλλεται στις 13 Μαΐου του 2013 στο Ιρλανδικό κανάλι RTÉ και στο BBC της Μεγάλης Βρετανίας σε σενάριο και σκηνοθεσία του Allan Cubitt. Η σειρά είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που εισάγει τον θεατή  τόσο βαθιά στην ψυχοσύνθεση των κύριων χαρακτήρων, κάτι το οποίο φαίνεται από τα πολύ κοντινά πλάνα στα πρόσωπα και τις εκφράσεις των πρωταγωνιστών, με εστίαση από τη μια στα γκρίζα γεμάτα ανυπομονησία μάτια του Paul και από την άλλη στα άψυχα κρύα της Stella που φανερώνουν έναν πόθο για ένταση, για ζωή. Κάθε νέο επεισόδιο προσφέρει και μια έκπληξη, έναν ενθουσιασμό που παρομοιάζεται με αυτόν που έχει ο Paul όταν παρακολουθεί τα θύματα του ή όταν η Stella φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στα ίχνη του.


Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύνολο γεμάτο μυστήριο, περιπέτεια, αγωνία και παράλληλα έναν κρυφό σεξουαλισμό που αναπτύσσεται και αναδύεται σταδιακά. Στο κυνηγητό συμμετέχουν και περιπλέκονται πολλά πρόσωπα, όπως ο αστυνομικός διευθυντής Jim Burns (John Lynch), η σύζυγος του Paul Sally Ann (Bronagh Waugh), ο επιθεωρητής Matt Eastwood (Stuart Graham), ο ντετέκτιβ Tom Anderson (Colin Morgan), η ιατροδικαστής Reed Smith (Archie Panjabi). Ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, αλλά και της ιστορίας παίζει ο ρόλος της ανήλικης Katie (Aisling Franciosi), η οποία προκαλεί τον Spector να ακουμπήσει τα όρια του με έναν περίεργο τρόπο που ενώνει το φυσιολογικό με το ψυχασθενές και το επιτρεπτό με το ακραίο, ενώ αυτός με την σειρά του “πασάρει” αυτήν την ένταση στην ίδια την Stella προκαλώντας την..


Η ατμοσφαιρικότητα ενισχύεται από το συννεφιασμένο τοπίο του Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, τις νυχτερινές παράνομες παρακολουθήσεις του ηδονοβλεψία Paul, τις αποδράσεις του στο εγκαταλειμμένο καταφύγιο και τις αναζητήσεις της αστυνομίας στο δάσος. Η σειρά χαρακτηρίζεται από την μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά και από την εξέλιξη των χαρακτήρων. Το κυνήγι, είναι μόνο ένα παιχνίδι όπου κανείς δεν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται περισσότερο στον δεύτερο κύκλο της σειράς, όταν ο Paul δεν ενδιαφέρεται πια για την διαφυγή του, ομολογεί τα πάντα μόνο και μόνο για να έρθει αντιμέτωπος με το αντικείμενο της ψύχωσης του, την Stella, ενώ η ίδια έχοντας ως πρόφαση το καθήκον δεν παραδέχεται τι νιώθει παρά μόνο λίγο πριν την συνταρακτική τελική σεκάνς του δεύτερου κύκλου..


Η σειρά ανανεώθηκε για 3η σεζόν, που αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2015..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου