True Detective (2014-)

1ος κύκλος

''Touch darkness and darkness touches you back''..


Μια από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές όλων των εποχών..

Creator: Nic Pizzolatto
Directed by: Cary Fukunaga
Stars: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan

Μετά από την αποτρόπαια δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας και την παραστατική απεικόνιση του εγκλήματος, στην Λουιζιάνα της Νότιας Αμερικής, δυο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών, ο Rust Cohle και ο Martin Hart, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση, καθώς υπάρχουν και άλλες δολοφονίες που συνδέονται με τον ίδιο ένοχο. Όταν φτάνουν πια στο σημείο να βρουν τον δράστη, οι δρόμοι τους χωρίζουν· για να ενωθούν πάλι μετά από 17 χρόνια, αφού όπως φαίνεται νέες κατά συρροή δολοφονίες και εξαφανίσεις σχετίζονται με τις ίδιες μεθόδους. Με την πολιτειακή αστυνομία γεμάτη αμφιβολίες για όσα συνέβησαν, να παρακολουθεί στενά κάθε τους κίνηση, ξεκινά ένα νέο κυνήγι προς αναζήτηση της αλήθειας..


Η σειρά φαινόμενο του Αμερικανικού καναλιού HBO, η οποία αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο της κύκλο αναδείχτηκε ως ένα άρτιο σύνολο σεναρίου, σκηνοθεσίας και ερμηνειών. Με τον οσκαρικό πια Matthew McConaughey να υποδύεται τον Rust Cohle, ένα χαρακτήρα με πολλές ιδιαιτερότητες και τον ξεχωριστό Woody Harrelson στον ρόλο του Martin Hart, ενός απλού ανθρώπου, οικογενειάρχη, αλλά ταυτόχρονα με πολλά πάθη και αδυναμίες. Η αντίθεση των δυο χαρακτήρων κυριαρχεί, όμως δεν εξουσιάζει, καθώς καταφέρνουν και νικούν τις μεταξύ τους διαφορές συνθέτοντας ένα τέλειο δίδυμο ντετέκτιβ. Βέβαια, ο Rust αποτελεί σχολή από μόνος του. Απογοητευμένος από τον θάνατο της κόρης του και την διάλυση της οικογένειας του, έχει αναπτύξει τις δικές του θεωρίες, ζει στον κόσμο που έπλασε ο ίδιος ώστε να μπορεί να τον ανέχεται, φιλοσοφεί, διαβάζει, είναι μοναχικός. Η δουλειά του είναι η ίδια του η ζωή και εκτός από την μεθοδικότητα και εργατικότητα, τον διακρίνει η έμφυτη τάση της διαίσθησης και της διορατικότητας -είναι χαρισματικός. Αντίθετα, ο Martin είναι μετρημένος, σκέφτεται με την λογική, ακολουθεί την νομοθεσία, τους κανόνες της κοινωνίας, τα πρέπει. Ίσως γι' αυτό ξεφεύγει τόσο στους άλλους τομείς της ζωής του προσπαθώντας να εξισορροπήσει τα θέλω του. Πολύ καλή και η Michelle Monaghan στον ρόλο της συζύγου του Martin.

''F***, i don't want to know anything anymore. This is a world where nothing is solved. Someone once told me, 'Time is a flat circle'. Everything we've ever done or will do, we're gonna do over and over and over again. And that little boy and that little girl, they're gonna be in that room again and again and again forever''.


Επομένως, οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες είναι που κάνουν την σειρά να ξεχωρίζει από τις άπειρες αστυνομικές σειρές που έχουμε δει στην τηλεόραση, αφού είναι το πιο συνηθισμένο είδος. Εκτός από αυτό όμως, το έργο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ατμοσφαιρικότητα και καλλιτεχνική διάθεση, το οποίο επιτυγχάνει η πολύ καλή σκηνοθεσία του Cary Joji Fukunaga (Sin nombre. 2009, Jane Eyre. 2011). Επίσης, η φωτογραφία είναι εκπληκτική. Αυτό ευνοείται και από τις τοποθεσίες· όπως στη Νέα Ορλεάνη, μια Αμερική απόμερη, με ατέλειωτες εκτάσεις γης, πεδιάδες ή λίμνες, άγριους βάλτους και εγκαταλειμμένα αγροτόσπιτα, όπου συνδυάζεται το πράσινο της ζωτικότητας με την μαύρη και θλιμμένη ζωή των φτωχών κατοίκων της. Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι που ταιριάζει απόλυτα και ο κακός της ιστορίας, ο Yellow King (Κίτρινος Βασιλιάς), τον οποίο υποδύεται ο Glenn Fleshler, ένας ισάξιος των αντιπάλων του, με ρίζες βαθιές και πολλά παρακλάδια που φτάνουν στην παραγωγή ναρκωτικών, την παιδεραστία, τον σχολικό και εκκλησιαστικό χώρο..

''I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law. We are things that labor under the illusion of having a self; an accretion of sensory, experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody, when in fact everybody is noboby. Maybe the honorable thing for our species to do is deny our programming, stop reproducing, walk hand in hand into extinction, one last midnight -brothers and sisters opting out of a raw deal''.

Τον τρόμο και το κλειστοφοβικό σκηνικό εντείνει και η μουσική που κινείται κυρίως σε ροκ ρυθμούς με επιλογές κομματιών από τους Black Angels, αλλά και πινελιές κάντρι. Υπέροχο το τραγούδι των τίτλων αρχής, το Far From Any Road από τους The Handsome Family, όπως και ο γενικός σχεδιασμός των εισαγωγικών τίτλων (εκεί βλέπουμε και ένα δείγμα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας).


Μια άλλη ιδιαιτερότητα του True Detective είναι η μικρή του διάρκεια καθώς αποτελείται από 8 μόλις επεισόδια 60 λεπτών, κάτι το οποίο λειτουργεί θετικά, αφού όσο μικρότερη η διάρκεια μιας σειράς τόσο ουσιαστικότερη και περιεκτικότερη είναι η πλοκή, χωρίς να κουράζει ή να προβαίνει σε ανούσια περιαυτολογήματα. Το σενάριο μας τοποθετεί αρχικά στο 2012 όπου παρακολουθούμε την ''ανάκριση'' του Rust Cohle, αλλά και του Martin Hart, από δυο άλλους ντετέκτιβ σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1994 στην συγκεκριμένη υπόθεση. Η ιστορία ξεδιπλώνεται με τις αφηγήσεις των δυο μαρτύρων και μέσω φλας μπακ βλέπουμε τους δυο πρωταγωνιστές να διηγούνται την δική τους εκδοχή στην οποία εμπλέκονται όχι μόνο στοιχεία της υπόθεσης αλλά και προσωπικές τους αλληλεπιδράσεις. Ο Rust ως άνθρωπος έχει ηθική και παρόλο που και ο ίδιος οδηγείται σε πράξεις που μετανιώνει, αυτό είναι που ο Martin δεν μπορεί να δεχτεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταξύ τους μια συνεχής αντιπαράθεση.


''Death created time to grow the things that it would kill''.

Εντέλει, το True Detective δεν είναι απλά μια αστυνομική δραματική σειρά που βλέπει κανείς για να περάσει την ώρα του. Είναι ένα βαθύ, σκοτεινό ταξίδι, θλιβερό ίσως -με σκέψεις για το σύμπαν, τη θρησκεία, τις ανθρώπινες σχέσεις. Την αιώνια μάχη του καλού με το κακό που ζούμε όλοι μέσα μας μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της ζωής. Επίσης,  μια ελπίδα ότι ακόμα και στο απόγειο του κυνισμού και της απαξίωσης ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει πολλά, ακόμα και να δει λίγο φως στο δρόμο του..


''To realize that all your life-you know, all your love, all your hate, all your memory, all your pain-it was all the same thing. It was all the same dream. A dream that you had inside a locked room. A dream about being a person. And like a lot of dreams there's a monster at the end of it''.



''Well, once there was only dark. If you ask me, the light's winning''.

Η νέα σεζόν του True Detective, σε σενάριο του δημιουργού και του πρώτου μέρους Nic Pizzolatto, θα απαρτίζεται από διαφορετικούς ηθοποιούς σε μια εντελώς νέα ιστορία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου